E.ONs nya nordiska huvudkontor Malmö

Raksystems Dry-IT i samarbete med Castellum och Skanska uppför E.ON:s nya nordiska huvudkontor i Malmö.

Castellum uppför ett E.ONs nya huvudkontor för cirka 1500 medarbetare i Nyhamnen nära Malmös centralstation. E.ONs nya huvudkontor består av två huskroppar, som knyts samman med en passage där allmänheten på dagtid kommer att kunna passera mellan Carlsgatan och den lilla parallellgatan Vintergatan. Helhetsintrycket skulle kunna sammanfattas som ”varm modernism”. Bland annat högst upp på plan sju har man en spektakulär utsikt såväl ut mot stadsmiljön som ner till baristan och entréplanets lounge. Härifrån kommer man också ut till takterrasserna med utearbetsplatser, mötesrum, utomhusgym, odlingslådor, bikupor, biotoptak och mängder av innovativa energilösningar.

BREEAM SE outstanding och WELL certifiering

Byggnaden kommer att certifieras enligt BREEAM SE outstanding. Detta är den högsta certifieringsnivån inom systemet som bara få projekt eftersträvar. Själva systemet BREEAM är ett internationellt certifieringssystem för byggnader. Inom BREEAM finns det ca 50 indikatorer som är kategoriserade i 8 olika områden; ledning och styrning, hälsa och välmående, energi, transport, vatten, material, avfall och föroreningar. Det som skiljer en BREEAM certifiering av lägre nivå mot en BREEAM outstanding certifiering är att man eftersträvar och erhåller en större mängd av indikatorerna. Utöver BREEAM outstanding siktar även Castellum på en WELL v2 platina-certifiering av byggnaden. WELL är ett något nyare internationellt miljöcertifieringssystem på marknaden som fungerar som utmärkt komplement till övriga miljöcertifieringssystem. WELL fokuserar primärt på brukarnas hälsa och välmående.

Läs mer om miljöcertiferingar här.

Raksystems Dry-IT är anlitade i projektet av både Skanska och Castellum som BREEAM AP och WELL AP. I dessa roller är vår uppgift att rådge och miljöleda projektet för att uppnå de högsta certifieringsnivåerna inom respektive system (läs mer om miljösamordning här).

”Det är ett mycket intressant och unikt projekt som jag är både glad och stolt över att ha fått förmånen att vara delaktig i. Byggnaden har en beräknad start för inflyttning hösten 2022 så vi har en del jobb framför oss!” Cristian Nae Miljöledare

 ”Vi på Skanska tycker att samarbetet fungerar bra”Behar Abdulah

Dela

Dela: Facebook Dela: LinkedIn Dela: Twitter Dela: WhatsApp